طالبان در ۱۵ ژانویه ۲۰۲۳ با صدور فرمانی ، محدودیتهایی را بر نوشتن شعر در افغانستان اعمال کردند. ادارهی امر به معروف و نهی از منکر طالبان نوشتن شعر به سبک ساز و سرود را ممنوع اعلام کرد. پیش از این نیز، تمامی اشکال هنری در افغانستان تحت حاکمیت طالبان ممنوع شده بود.
از زمان به قدرت رسیدن طالبان، محدودیتهای گستردهای بر زندگی مردم افغانستان تحمیل شده است. اما در این میان، زنان و هنرمندان بیشترین آسیب را متحمل شدهاند. زنان حقوق اساسی انسانی خود را از دست دادهاند و هنرمندان از هرگونه فعالیت هنری محروم شدهاند.
حذف آثار هنری از اماکن عمومی، ممنوعیت موسیقی، بسته شدن گالریهای هنری از جمله گالری تاریخی بهزاد در هرات، زندان شاعران و نویسندگان، لتوکوب ناشران و کتابداران، توقیف و سوزاندن صدها جلد کتاب و آلات موسیقی و همچنین ممنوعیت نشر کتابهای نویسندگان زن، تنها بخشی از نمونههای سانسور و سرکوب جامعهی هنری و ادبی افغانستان در سه سال گذشته بوده است.
در واکنش به ممنوعیت شعر در افغانستان، "بامداد – خانهی شعر در تبعید" به ابتکار سمیه رامش، شاعر، نویسنده و فعال حقوق بشر، تأسیس شد. این حرکت اعتراضی برای مبارزه علیه سرکوب و سانسور، در دومین سال متوالی، فعالیتهای گستردهای را در سطح جهانی ادامه داده است.
در ادامه، گزارشی از فعالیتهای "بامداد – خانهی شعر در تبعید" در سال ۲۰۲۴ ارائه میشود:
دستاوردها و کارکردهای بامداد در سال ۲۰۲۴:
انتشار سومین آنتالوژی شعر جهانی با عنوان "هیچ زندانی نمیتواند شعر را محصور کند" به زبان هلندی در کشور هلند. نسخههای فرانسوی و ژاپنی این آنتالوژی پیشتر منتشر شده بودند.
انتشار نسخهی دوم و چاپ مجدد آنتالوژی شعر جهانی در ژاپن. شایان ذکر است که نسخهی اول این مجموعه، در فهرست پرفروشترین کتابهای شعر در ژاپن قرار گرفته است.
ارائهی گزارشهای دقیق دربارهی حذف، سانسور و توقیف کتابها توسط طالبان.
محکومیت اقدامات طالبان و درخواست از نهادهای ادبی، انجمنهای قلم جهانی و فعالان فرهنگی برای حمایت از هنرمندان افغانستان و همبستگی در برابر سرکوب.
راهاندازی جنبش "هنرمندان علیه آپارتاید جنسیتی" در هلند، با هدف حمایت از زنان افغانستان و اعتراض به آپارتید جنسیتی ، خشونت و ممنوعیت صدای زنان.
دادخواهی برای نویسندگان و فعالان فرهنگی در بند طالبان، از طریق ارسال نامه به انجمنهای قلم جهانی و اعلام مواضع رسمی علیه جنایات طالبان.
برگزاری شب شعر جهانی آنلاین در اعتراض به سانسور در افغانستان، با حمایت انجمن قلم فرانسه. در این رویداد، شاعران از سراسر جهان از غروب تا طلوع صبح شعر خواندند تا صدای اعتراض خود را علیه سانسور و سرکوب هنر به گوش جهانیان برسانند.
سایر فعالیتهای "بامداد – خانهی شعر در تبعید":
انتشار مقالات تحلیلی و خبری دربارهی فعالیتهای بامداد در کشورهای مختلف از جمله هلند، بلژیک، فرانسه، ایتالیا، مراکش و ژاپن.
برگزاری گردهماییهای اعتراضی در سراسر جهان برای حمایت از شاعران افغانستان در هماهنگی با "بامداد".
مصاحبههای تلویزیونی، رادیویی و مطبوعاتی با رسانههای معتبر جهانی برای بازتاب صدای زنان و هنرمندان افغانستان.
حضور فعال اعضای بامداد در پلتفرمهای جهانی، جشنوارههای ادبی و فرهنگی، کنفرانسهای بینالمللی و جلسات شعر، همراه با ارائهی مقالات، سخنرانیها و میزگردهای مرتبط با ممنوعیت شعر و هنر در افغانستان.
قابل یاد آوری است که ؛
تمامی فعالیتهای "بامداد – خانهی شعر در تبعید" بهصورت داوطلبانه و با همکاری شاعران، نویسندگان و انجمنهای ادبی و فرهنگی انجام شده است. این نهاد تاکنون هیچگونه حمایت مالی از افراد یا مؤسسات دریافت نکرده است.
ما از تمامی شاعران، نویسندگان و فعالانی که بهطور داوطلبانه در این حرکت اعتراضی همراه ما بودهاند، صمیمانه تشکر و قدردانی میکنیم. حمایت شما الهامبخش ادامهی این مسیر است.
در پایان:
ما برای آزادی، حقوق برابر انسانی، و مبارزه علیه استبداد، سرکوب و سانسور ایستادهایم.با ما همراه شوید!
Commentaires